Jedną z najpopularniejszych, dziko rosnących roślin na Warmii Mazurach, jest głóg pospolity. To krzew o bardzo ostrych kolcach i intensywnie czerwonych, niedużych owocach. Obecnie mamy czas, w którym nadchodzą tzw. „głogowe żniwa”.

Dodaj komentarz

Nakładem wydawnictwa Novae Res z Gdyni ukazała się powieść pt. „Ocalić przyszłość”, której autorem jest Ireneusz Osłowski ze Szczytna.

Dodaj komentarz

Ratafia to królowa polskich nalewek. Robiona jest z kilku lub kilkunastu owoców sezonowych, systematycznie dodawanych do wielkiego słoja, gąsiora lub butli z szeroką szyjką i zalewanych spirytusem.

Dodaj komentarz

23. edycja Plebiscytu na Najpopularniejszego Sportowca Powiatu Szczycieńskiego w roku 2019 za nami. O laury walczyło 20 kandydatów w kategorii SENIOR i 13 w kategorii JUNIOR.

Dodaj komentarz

Słowo się rzekło. Dzisiaj o dwóch „najdłuższych”, bardzo zdrowych i smacznych nalewkach mazurskich i staropolskich: „jarzębiaku” i „ratafii”. Zacznijmy od „jarzębiaku”.

Dodaj komentarz

Nalewkę domową możemy zrobić w zasadzie z każdego jadalnego, dojrzałego owocu. W pierwszej kolejności należy podkreślić, że oprócz owoców, których na Mazurach, Warmii i Kurpiach jest prawie zawsze dostatek, niezbędny będzie do zrobienia nalewki alkohol o mocy co najmniej 45%, a najlepiej spirytus o mocy 70%. Nigdy nie zalewamy owoców na nalewkę alkoholem o mocy 90% i więcej (!).

Dodaj komentarz

Na Mazurach i na Kurpiach bardzo często zbierane grzyby suszono. Był to tani i najlepszy sposób konserwacji grzybów nawet na całe lata. Sól i przyprawy były przecież kiedyś bardzo drogie. Suszono w ten sposób wszystkie gatunki grzybów jadalnych. Grzyby zbierały całe rodziny, mające w wielu przypadkach sobie tylko znane miejsca w lesie. Najlepsze i najzdrowsze jest suszenie naturalne, ekologiczne, z głównym udziałem słońca i wiatru. Nanizane szydłem, drutem lub dużą igłą na sznurki, mocne nici i nici szpagatowe sznury grzybów rozwieszano w miejscach słonecznych i przewiewnych przy stodołach, komórkach, chatach, na poddaszach itp.

Dodaj komentarz

Marynowanie grzybów (a także warzyw i owoców) to proces wymagający wiedzy i odpowiednich przygotowań. Dobre zabezpieczenie prac związanych z marynowaniem to już 50% powodzenia i sposób na zapewnienie doskonałych, smacznych przekąsek na jesień, zimę, a nawet cały następny rok kalendarzowy. Zapewniam, że nie jest to proste i szybkie włożenie grzybów do ostro kwaśnej (często octowej) zalewy.

Dodaj komentarz

Z zainteresowaniem i smutkiem przeczytałem wspomnienie dr. Jacka Trawczyńskiego dotyczące dr. Jacka Wilczura, który zmarł w roku 2018 w wieku 93 lat w Warszawie. Tego wspaniałego człowieka i wielkiego, polskiego patriotę poznałem na Mazurach osobiście i przyjaźniłem się z nim, wymieniając myśli i poglądy przez wiele lat. Bywał u mnie w domu i w miejscu pracy.

Dodaj komentarz

W wieloletniej tradycji staropolskiej, mazurskiej i kurpiowskiej, grzyby stanowią jeden z najwspanialszych dodatków, dań podstawowych i przypraw.

Dodaj komentarz

25 września 2018 roku w Warszawie zmarł dr historii Jacek Edward Wilczur. Autor ponad 30 książek.

Dodaj komentarz

Na podstawie art. 13 ust. 1−2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27.04.2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (Dz.U. UE L 2016, Nr 119) – w dalszej części: RODO – informujemy, że:

Dodaj komentarz

Szanowna Pani Beato Kostrzewo – Dyrektor Szpitala w Szczytnie!

Dodaj komentarz

Stacje krwiodawstwa w całej Polsce apelują o oddawanie krwi. Stany magazynowe sięgają stanu krytycznego.

Dodaj komentarz

W ostatnim czasie, korzystając z forum dyskusyjnego gazety, podjąłem próbę pokazania negatywnego oddziaływania tzw. „hejtu” oraz znaczenia siły merytorycznego przekazu.

Dodaj komentarz

Jakiś czas temu przeczytałem w „Kurku Mazurskim” artykuł (wypowiedź) wędkarza skarżącego się na hałas spowodowany przez skutery wodne pływające po Jeziorze Domowym Dużym.

Dodaj komentarz

Niezwykle kameralny i skromny charakter, ze zrozumiałych względów, miała uroczystość wręczenia Wojciechowi Grądzikowi z klasy III a nagrody dla najlepszego tegorocznego absolwenta Zespołu Szkół nr 3 w Szczytnie wybranego głosami rówieśników z klas maturalnych.

Dodaj komentarz

Dziewięćdziesięcioro czworo dzieci i młodzieży uczestniczyło w zajęciach plastycznych, artystyczno-plastyczno-kulinarnych, wokalnych, gry na instrumentach oraz nauki języka angielskiego przez zabawę, zorganizowanych w sezonie artystycznym 2019/2020 przez Gminny Ośrodek Kultury w Wielbarku.

Dodaj komentarz

W poprzedniej części opisałem błędy, przez które powstały problemy z ulicą Powstańców Warszawy.

Dodaj komentarz

Szanowni Państwo,

Zgodnie z informacją otrzymaną od Wójta Gminy Jedwabno, odmówił On przekazania moich danych ze spisu wyborców przedsiębiorstwu Poczta Polska S.A., tym samym Wójt odmówił mi prawa do udziału w wyborach Prezydenta RP 2020r.

Dodaj komentarz